|
Quick Contact
+123 456 5532

Adventstiden

Tredje advent är en av de fyra söndagarna i advent som föregår julafton. Förr i tiden brukade man fasta under adventstiden. I Skåne firar man Mårten gås varje höst. Mårtensdagen var tidigare sista dagen man fick frossa i mat före den 40 dagar långa fastan före Jesu födelse som firas på julafton då fastan bröts. Numera är adventstiden en väntans tid och en förberedelse inför julfirandet. Tredje advent är en glädjens söndag. Den liturgiska färgen i kyrkan är rosa, vilket är glädjens färg.

Fasta med lutfisk

Första advent inleder kyrkoåret och förr präglades bondesamhället starkt av den här traditionen. Adventstiden stod för Jesu ankomst. I många hem åt man lutfisk under adventstiden, det var ju fasta då man inte åt kött men däremot fisk. Under adventstiden förbereddes också lutfisk för julbordet. I hela landet förknippas lutfisken med nordisk Jul.

Innan det elektriska nätet var utbyggt i hela landet så stöpte man ljus och använde levande ljus överallt. I Hälsingland till exempel kom elektriskt ljus först på 1950-talet. Då hade man haft elektriska julstjärnor i Tyskland bra länge – i 50 år faktiskt. Men nu kom de med stormsteg även till Sverige och även till de landskap där elen ännu var helt ny. Då kom alla fönster att lysas upp av strålande adventsstjärnor till glädje för alla och envar.

Julstjärnan från Betlehem

Julstjärnan symboliserar stjärnan i Betlehem som visade vägen för de tre vise männen till Jesusbarnet i krubban. Han var ju nerbäddad i en krubba i ett stall. Stjärnan i fönstret ger oss julstämning och en förväntan inför den härliga julhelgen med härlig gemenskap och god mat.

Adventstiden som här i Norden är årets mörkaste tid lyses upp av alla vackra julstjärnor, ljusslingor och tända levande ljus. Det är en väntans tid och en förväntansfull tid då vi får var glada. Alla har olika förutsättningar för ett harmoniskt familjeliv. Hoppas alla får en glad jul.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form