|
Quick Contact
+123 456 5532

Änglar

Många människor tror på att änglar finns. Åtminstone skyddsänglar. Kanske finns de. Det finns så många fina och ibland helt fantastiska berättelser från människor som blivit mirakulöst räddade från olyckor. Några av dem hävdar bestämt att de blivit räddade av änglar. Åtminstone borde varje barn ha sin egen skyddsängel.

Just änglar hör till en väldigt lång tradition som vi i västvärlden, eller den del av världen som har kristen-judisk tradition, omhuldat. Traditionellt genomsyras inte bara julevangeliet utan allt julfirande av änglar som omger oss på olika sätt. Vi hänger gärna upp änglar med glitter på i granen. Det finns juldekor som både ser ut, som, och kallas för, änglahår. Det blir så fint skimmer omkring granens ljus när man breder ut änglahår över dem.

Änglar är så älskade av oss människor och mig med. De är så vackra och står för ett hopp om att allt ska bli bra en dag när vi når himlen. För änglarna bor i himlen men besöker oss här på jorden och hjälper oss på olika sätt. Det är en tanke många människor har. Och många tycker om att tänka sig att änglarna bor där bortom en gräns vi inte kan nå men att änglarna alltid kan nå oss.

Änglarna är vackra och snälla och hjälpsamma. Hela julen finns de överallt omkring oss. Änglarna omger oss som bilder, dockor, juldekorationer, prydnadssaker, tavlor och kanske på riktigt också – i luften här omkring – överallt. Det som är riktigt fint med änglar är att det inte spelar någon roll om du är pojke eller flicka, man eller kvinna för änglar är till för alla och envar. Ingen är lämnad utan skyddsängel. Alla har en. Det är vad jag tror. Visserligen avbildas de ofta som kvinnor men det är fel. De som är välkända bland oss människor har manliga namn som Gabriel, Rafael och Uriel och många andra. Men de är ärkeänglar. Men annars har Jesus sagt att änglar inte gifter sig, vilket måste betyda att de inte reproducerar sig och är därmed könlösa. Det är bara Gud som vet.

Det finns många andra änglar än skyddsänglar också. Det finns keruber som är små änglar med särskilda arbetsuppgifter. Dem ser vi på tavlor framför allt men också som dekorationsänglar i granen. Keruber är oftast avbildade så att de ser ut som barn eller åtminstone att de är små med ganska små vingar.

Skyddsänglarna och ärkeänglarna har stora vingar som kan täcka hela deras varelse.

En jul utan änglar är ingen traditionell jul. Men änglar är så omtyckta av oss människor att vi gärna har dem omkring oss året runt, natt som dag. Änglar kan vi knappast få nog av. Men under juletider är änglar särskilt omtyckta. En ängel i julklapp är alltid välkommen hos nästan vem som helst. Ett julklappstips alltså.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form