|
Quick Contact
+123 456 5532

Dan före dopparedan

Det här datumet, den 23 december, har alltid varit upptaget för förberedelse inför julens höjdpunkt som är julafton här i Norden.

Julafton kallades förr i tiden i bondesamhället för dopparedan för att man till lunchen brukade servera ett snabbt mål mat i form av dopp i grytan. Sen gjorde man klart det som var kvar inför julfirandet på kvällen då julbordet skulle serveras.

Dan före dopparedan har på sina håll i Sverige firats som lilla julafton men numera är det bara i Skåne och Blekinge man firar lilla julafton det datumet.

Många har börjat med att ha en julkalender där det finns en liten present för varje dag.

Strumpor med presenter

Traditionen att klä granen dan före dopparedan, det vill säga sent på kvällen före julafton, hör till uppesittarkvällen som den här kvällen också kallas för. När barnen somnat så kläs kranen, julklappsrimmen skrivs och sista handen vid julklapparna läggs. Man kanske tar fram alla julklappar då och lägger dem under granen så att barnen får se hela härligheten när de vaknar på morgonen. Kanske finns det en liten julklapp att öppna redan på julaftonsmorgonen. Kanske hänger den lilla julklappen i en strumpa nära sängen – som en tradition som övertagits från den engelskspråkiga delen av världen.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form