|
Quick Contact
+123 456 5532

Hämta en julgran

Hämta hem en julgran är en tradition som sitter djupt inombords. I sången Bjällerklang, bjällerklang skildras det så fint hur en slädfärd gick till förr i tiden när var och varannan familj hade sin egen häst. Då hämtade man hem julgranen med häst och släde och bjällrorna på hästens sele lät hela vägen på den snöiga färden. Det är med romantiskt vemod vi kan minnas den tiden genom julsångerna som vi fortfarande sjunger. Ja, hela december hörs de gamla fina julsångerna överallt i köpcentrum och butiker.

Varje jul är det fint att hämta hem julgranen. Det roligaste sättet är nog ändå just en slädfärd efter hästen när snöflingor virvlar omkring en i farten. Och sen gå ut i skogen och välja ut en fin gran med yviga grenar. Åka hem igen, Sela av hästen och ställa in den i stallet med en rejäl bunt hö och vatten. Rent i hela stallet och grankvistar och glitter som pryder stallväggar och boxdörrar. Det doftar av granris och hästarna får extra äpplen och morötter i krubborna. Höet doftar och hästarna tuggar lugnt på sitt hö. Det prasslar härligt. Det blir sån fin julstämning bara av att vara inne i ett stall och höra hästarnas mumsande. Och sen går man in i stugvärmen med den fina nyhuggna granen. Det är jultradition som inte alla är förunnat numera men en del hämtar fortfarande granen själva från skogen med hjälp av häst och släde och bjällerklang.

Visst är det mysigt att köpa en gran på torget också. Särskilt om det är ett litet torg med traditionell julmarknad med knallar som har tomteluva och varma kläder på sig. På torget där jag handlar oftast finns i alla fall två fiskare som har sina egna fångster med sig. Där finns bönder som har med potatis som de odlat själva och röda juläpplen från sina egna odlingar. De äpplena är lagom små och helt röda så dem kan man verkligen hänga upp i granen. Goda är de också. Och där på torget finns julgransförsäljaren. Han och hans familj har huggit granarna själva och åkt hela vägen in till torget i stan för att sälja dem ända fram till jul. Ett år köpte jag bara en grantopp för att åtminstone ha nån slags gran det året. Men det gick. Tänk att få köpa bara en grantopp. Hästar gillar att tugga på granar så jag hoppas resten av granen hamnade i en hästhage.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form