Julbordet
Nu är en tid då det finns så många olika slags maträtter från världens alla hörn som blivit lättillgängliga här i Norden året runt. Då är det lätt att tro att julmaten skulle förändras drastiskt. Men så har inte skett i någon stor del. Vi har ätit julbord här i Norden i århundraden och kommer förmodligen att fortsätta med det i åratal framöver också. Kanske hundratals år framåt i tiden. Julbordet är nästan likadant som det alltid har varit. Den griljerade julskinkan är relativt ny i sin form men inte som kött sett. Sillen har fått fler smaker än förut. En del har bytt ut kött mot vegetariska alternativ. Andra har infört kalkon som en del av julbordet. Men de klassiska rätterna finns kvar och vi verkar inte tröttna på dem för nästa år är vi där igen.
Julbord på firmafesten
Numera är det vanligt med julbord redan i advent, Många äter traditionella julbord ute på restauranger och värdshus, kanske kombinerat med vanliga smörgåsbord eller med havstema. Det var kanske mera ovanligt för inte så länge sen. Traditionen att äta julbord ute på restaurang kom till efter första världskriget. Men då serverades det endast någon söndag före jul. En del maträtter var annorlunda mot idag. Traditionen att äta julbord ute så tidigt som redan i november är något som uppkommit på senare år. Numera är det vanligt att företag bjuder sina anställda på julfest med traditionellt julbord. Det är mycket populärt.
Julborden brukar alltid innehålla skinka, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse och i övrigt ett varierat smörgåsbord med en del lokala variationer. I Skåne kan det till exempel förekomma ål och spettekaka och andra lokala läckerheter.
För väldigt länge sen hade vikingarna stora middagar tillsammans i sina midvinterblot. Så gamla rätter har vi inte längre vad man vet. De absolut äldsta rätterna som man känner till som fortfarande serveras på julbordet är dopp i grytan, lutfisk och julkorv. De rätterna är så pass gamla att man inte ens vet när de uppstod.
Leave a Reply