|
Quick Contact
+123 456 5532

Julkalkon och julskinka

I USA och England firar man jul med en stor helstekt julkalkon på bordet. Traditionen att äta kalkon på julafton har med tiden kommit även till Sverige. Allt fler äter julkalkon. Fylld kalkon är gott och väldigt bra kött som många tycker om. Fyllningen består av dagsgammalt bröd i krutonger, äppelbitar och bacon. Det finns ingen nitrit i kalkonen, vilket kan finnas i julskinkan om man inte särskilt bestämt sig för att köpa nitritfri skinka.

Till den helstekta kalkonen äter man sötpotatis, rotfrukter och god kalkonsås som gräddsås och tranbärssås. Vill man ha alternativ till julskinkan så är helstekt kalkon både stort och matigt som räcker till många portioner.

Julskinka

För de flesta människor i det här landet är skinkan ett absolut måste på julbordet. Finns det ingen skinka är det inget fullständigt julbord. Det kan fattas annat men skinkan måste finnas kvar.

Julskinkan brukar vara stor nog att räcka till under de övriga juldagarna också. Till skinkan är det gott med senap, äppelmos och rödkål som också är ett måste.

Vill man inte ha nitrit i skinkan kan man köpa Krav-märkt skinka. Den blir lite gråare i färgen och hållbarheten blir något lägre när den inte innehåller nitrit. Men är man många som äter så tar väl skinkan snabbt slut.

Julskinka har inte ätits på julbordet alltid utan det är först på 1800-talet det blev allmänt. Innan dess hade man grishuvud och grisfötter med på julbordet. Det har man i och för sig haft långt in på 1960-talet också då man kokat Aladåb av grishuvud. Men förr stektes grisen på spett. Sen kom den griljerade skinkan in i bilden på 1800-talet och sen dess är den väldigt mycket ett måste på julbordet.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form