|
Quick Contact
+123 456 5532

Julkyrka

Just julen är en högtid som lockar många kyrkobesökare. Det börjar redan med 1:a advent då många tycker det är högtidligt att gå till kyrkan och inleda julmånaden med ett kyrkobesök. Men tänder sitt första adventsljus och börjar vänta in julhelgen. Advent betyder väntan. Åtminstone barnen fylls av väntan och förväntan inför julen. Det är spännande att tända ett till ljus varje söndag fram till julafton.

Det är inte alla som går till kyrkan överhuvudtaget. Men en del gör det ganska ofta. Åter andra går till kyrkan vid bröllop, begravningar, dop och jul- nyår- och påskhelger.

Det är vanligt idag med midnattsmässa på julaftonskvällen. Inom den romersk-katolska kyrkan har man länge haft midnattsmässor men den har blivit populär inom Svenska kyrkan också. Olika frikyrkor har också börjat fira midnattsmässa på julafton.

Många människor har lättare för att vara uppe sent på kvällen än att stiga upp tidigt på morgonen. Julottan är tidigt på morgonen och under många år minskade besökarna till julottan. Men nu är det nästan lika många människor som går på julottan som på midnattsmässan. Det verkar som att intresset för julens gudstjänst är mycket större nu när även de som har sena vanor kan gå till kyrkan. Det är alla slags människor som går på midnattsmässa och på julottan med. Men det är många fler som går på midnattsmässa. Dessutom direktsänder Sveriges Television från midnattsmässan i Peterskyrkan i Vatikanen där Påven leder mässan och det gör många andra länders TV också.

Människan är ju inte bara kropp och själ utan ande också. Vi är bra på att ta hand om våra kroppsliga behov genom mat och träning och annat. Vi är ganska bra på att sköta om den själsliga hälsan också. Alla har i och för sig inte samma förutsättningar och det förekommer fortfarande fördomar och okunskap om psykisk ohälsa. Men alla vet att en glad människa inte lider särskilt mycket – åtminstone inte just då när personen är glad. Men den andliga hälsan kan bara tillfredsställas av den övernaturliga goda gudstjänsten. De existentiella frågorna behöver få ett svar och de behöver uppmärksammas både individuellt och kollektivt i en församling där det finns människor som förstår dina frågor.

Den andliga livsdimensionen är väldigt viktig för var och en för att den ger mening med livet och ett djup.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form