|
Quick Contact
+123 456 5532

Julpuddingar

Vegetariska julpuddingar äts allmänt i Finland och bland den del av befolkningen i Sverige som härstammar från Finland. Dessa puddingar, eller jullådor som de kallas för, har uppstått under kris- och krigstid. De är väldigt goda och smakar lite sött, vilket passar bra till salt mat. Dessa vegetariska lådor eller puddingar finns oftast på julbordet men passar lika bra att äta året runt. Det går bra att frysa alla lådorna.

Puddingar som kålrotslåda, morotslåda, potatislåda och sötpotatislåda är traditionell julmat överallt där det bor finländare i Sverige.

Kålrotslåda är mättande och smakar väldigt gott. Den kan ätas tillsammans med sallad eller med skinka eller köttbullar. Den passar bra på julbordet och smaken kommer från kålrötter, sirap, grädde och lite ingefära.

Morotslådan är också en traditionell maträtt på julbordet men blev vanlig först på 1930-talet. Den innehåller kokt morot som mosats och blandas med kokt ris, smör, grädde, ägg, sirap, vitpeppar, muskotnöt och salt. Röran läggs i en ugnseldfast form och gräddas i ugnen. Finska morotslådor finns även att köpa i välsorterade mataffärer.

Potatislåda är gjord av potatismos som sötats med sirap och grädde och som gräddats i ugnen. Batatlådan slutligen är gjord på sötpotatis och är den yngsta av puddingarna.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form