|
Quick Contact
+123 456 5532

Kärlek

Att gifta sig under adventstiden, som var en tid av fasta och vördnad förr i tiden, betydde otur och var till och med förbjudet tidigare. Men kärleken har flödat i alla tider oavsett årstid och högtider.

Att mötas under misteln som skulle hänga i dörrkarmen och kanske kyssas där betydde något alldeles speciellt för dem som var förlovade eller tänkte särskilt varmt på varandra.

Misteln hade redan på romartiden blivit känd som en fruktbarhetssymbol. Det var de keltiska druiderna som startade en folktro om mistelns fruktbarhetskraft. Särskilt i England blev det tradition att en man fick stjäla sig en kyss av sitt hjärtas dam under misteln. Om han sen tog ett bär av misteln och kastade bort det så hade han fått i sig fruktbarhetskraft. Prästerna var inte så förtjusta i misteln som hade en så här hednisk historia bakom sig så den förbjöds för en tid. Men senare har kyrkan tagit till sig misteln och låtit den ingå i julens traditioner. Eftersom Jesu födelse också är en fruktbarhetssymbol och visar på kärlek och vänskap så bjöds misteln in av kyrkan trots att traditionen inte är kristen. Dessutom är misteln alltid grön året runt för att den har så mycket klorofyll att fotosyntesen räcker helt och hållet för dess energibehov. Det är ett fullständigt exempel på fruktbarhet och kan därför tjäna just som fruktbarhetssymbol.

Hoppas på att få mandeln

Om julen har man traditionellt haft hela familjen samlad, speciellt på julafton. På juldagen och annandagen åker man gärna iväg och träffar släkt som ansågs för avlägset släkt för att vara samman just på julafton. Men det här är något som familjer har lite olika seder omkring. Det viktiga har alltid varit att träffa familjen, släkt och vänner och vara glada. En gammal tradition är att äta gröt och då risgrynsgröt eller ris à la Malta. Risgrynsgröt kan man ju äta året runt förstås men på julen är den speciell. Då kan man lägga i en skållad mandel i gröten. Den som får mandeln i sin tallrik kan skatta sig lycklig för den kan räkna med att bli gift kommande år. Och nyårsafton är ju inte långt borta på julaftonen. Har man då kysst någon under misteln eller bara råkat gå under misteln samtidigt eller mötts under den så borde man räkna med ett romantiskt bröllop nästa år enligt folktron. Det är en fin tradition att hålla fast vid. Att ha förväntningar om att möta kärleken och lyckan under det kommande året är något att hoppas på för alla singlar.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form