|
Quick Contact
+123 456 5532

Lilla Julafton

Det är inte alla som firar lilla julafton i Sverige längre. De som inte gör det missar ett fint tillfälle till att ha en trevlig kväll. I Sverige kan det vara själva datumet som har gjort att det fallit bort. I Skåne och Blekinge firar man lilla julafton dagen innan julafton – men den kvällen har tagits över i andra delar av Sverige av traditionen att ha en uppesittarkväll istället då man lägger sista handen vid julklapparna och klär granen.

Lilla julafton har firats på andra datum också. Bland finlandssvenskar firar man lilljulafton kvällen före första advent. I början av 1800-talet firade man lilla julafton dagen före den riktiga julafton men plötsligt började tidningarna sprida ut det nya datumet som var dagen före första advent. Så bytte man ut datumet. Det kanske var orsak till att traditionen finns kvar till skillnad från hur det blivit i Sverige. På lilljulafton har man en liten gran och någon enkel julklapp till barnen. Man äter lite gott och sjunger lite och myser tillsammans. Även den finskspråkiga delen av Finland firar lilljulafton.

Lilla Julafton firas även i Norge, Danmark, Island och på Färöarna.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form