|
Quick Contact
+123 456 5532

Pepparkakshus

Att bygga pepparkakshus är en av de där roliga sakerna som barn är så förtjusta i att göra i väntan på julen. Varför det är så roligt är en gåta. Det är kanske mysteriet som eggar fantasin. Ett litet hus som ska ätas upp efter jul.

Det är ingen som vet var traditionen att bygga pepparkakshus kommer ifrån ursprungligen. Kanske inspirationen kommit från saga om Hans och Greta som råkade träffa en häxa som bodde i ett pepparkakshus. Det kan ju också vara så att traditionen att bygga pepparkakshus redan fanns när sagan skrevs.

Man kan bygga huset helt efter egna planer eller så kan man köpa färdiga delar till ett hus. Ritar man bygget själv så kan man också bygga slott om man vill. Delarna klistras ihop med smält socker som kallas för kristyrsmet. Det fungerar som både klister och som dekoration. Med kristyr kan man rita takpannor, fönsterkarmar och andra detaljer på pepparkakshuset eller slottet. Kristyr kan man också göra små moln av som man sätter fast bokmärken med tomte- eller änglamotiv på. Gör man en liten ögla av guld- eller silvertråd som man trycker fast innan kristyren stelnat så kan man hänga upp figurerna runt pepparkakshuset eller i granen.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form