|
Quick Contact
+123 456 5532

Vad vore julen utan detaljerna?

Julen är nog för de allra flesta den viktigaste högtiden på året. En tid när hela familjen får samlas, när man njuter av god mat, gott umgänge och dessutom roliga presenter. Det är en väldigt speciell känsla över julen, som många känner men som kan vara svår att beskriva. Men mycket av det hänger på detaljerna: på musiken, dofterna, färgerna, ljusen och kläderna. En jul där inte hemmet gick i rött skulle inte kännas särskilt juligt. Vad vore en advent utan ljusstakarna och stjärnorna i fönstren? Och vad vore en jul för barnen utan julkalendern varje morgon, och doften av nybakade pepparkakor eller lussekatter. Detaljerna gör julen, och de är många.

Att klä granen – och sig själv

Inför jul samlas ofta familjen och klär granen gemensamt. Där hänger olika saker i olika familjer, men ofta återkommande är de glänsande kulorna, glitter och julgransljusen. Många har också en stjärna i toppen. Att klä granen är en viktig tradition för de allra flesta som firar jul, men vad man kanske inte tänker lika medvetet på är hur viktigt det är med den egna julutstyrseln. Vi har alla en idé av vad som är en riktig julklädsel. Vissa vill ha propert i rött eller grönt, och andra tycker om roliga jultröjor i olika mönster för att liva upp stämningen. Och vem vill i ärlighetens namn inte har en blinkande Rudolf på sig när dagen nalkas?

Från kristen högtid till familjetradition

Julen är i grunden en kristen högtid och handlar om Jesu födelse som skedde ungefär vid den tiden på året. Exakt vilket datum som Jesus föddes på kan man emellertid inte längre veta. Vissa firar idag fortfarande julen som en kristen högtid, men eftersom Sverige är ett starkt sekulariserat land så firar de allra flesta julen framför allt som en familjehögtid, där traditionerna som skapas i den egna familjen blir väldigt viktiga. I Sverige har vi dessutom många invånare som tillhör andra religioner, och som inte alls firar jul. Därför ser julhögtiden väldigt olika ut i olika svenska familjer. Men för dem som firar så råder stor enighet om att julen är en riktig höjdare.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form