|
Quick Contact
+123 456 5532

Hustomten

Hustomten var en tomtegubbe som blivit lite sammanblandad med jultomten. Men hustomten var en tomte som skötte gården eller hushållet och vakade över att gårdens folk skötte djuren och allt annat på ett bra sätt. Tomten kunde också straffa de människor som misskötte djuren eller gården på något sätt.

Viktor Rydbergs välkända dikt Tomten handlar just om gårdstomten eller hustomten som han också kallades. Jenny Nyström illustrerade dikten och hennes bild av tomten, där hennes egen far var förlaga, blev väldigt populär och sammanblandades med den jultomte som kommer med julklappar på grund av det.

Enligt gammal folkloristisk tradition så är hustomten den första ursprungliga ägaren till huset som går igen som hustomte. Det är därför han kan bli förargad på människorna som bor där nu ifall de inte är noga med att sköta om egendomen på ett bra sätt. I synnerhet djurens välmående är hustomten noga med. Hustomten är liten till växten enligt sägnen och gråklädd och har skägg.

På julafton är det enligt gammal folktro viktigt att ställa ut en skål risgrynsgröt till tomten. Det är viktigt att man lägger i en klick med smör på gröten för enligt sägnen blir han mycket arg om smöret fattas.

I en hopblandad mix mellan jultomten och hustomten kan någon fortfarande ställa ut gröt till tomten.

Leave a Reply

Jultradition.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Jultradition.selogin form